ΑΡΧΑΙΟ DNA ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

                

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                
                                            Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ,
 την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11:30π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
                                            εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση

αποτέλεσμα εικόνα για Αιανή                   «ΑΡΧΑΙΟ DNA ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της τριακονταετούς έρευνας του παλαιογενετικού υλικού από τις προϊστορικές θέσεις στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η κ. Χ. Παπαγεωργοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Από την περιοχή της Κοζάνης, μελετήθηκε οστεολογικό υλικό της νεολιθικής εποχής και της εποχής χαλκού, από τον Κλείτο, τη Μαυροπηγή, την Κρεμαστή, την Ξηρολίμνη και την Ποντοκώμη κ.α.
Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό που σκοπό έχει να μυήσει τον επισκέπτη σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA.
Οι εφαρμογές του αρχαίου DNA είναι πολλές και δίνουν απαντήσεις στην εξελικτική πορεία της ιστορίας μας, συγκρίνοντας τις αλληλουχίες του DNA ανάμεσα σε προϊστορικούς και σύγχρονους ανθρώπους. Η κατανόηση της γενετικής σχέσης που συνδέει ανατομικά τους σύγχρονους ανθρώπους (Homo sapiens sapiens) με τα εξαφανισμένα είδη του γένους Homo, όπως οι Νεάντερνταλ, η καταγωγή του σημερινού Ευρωπαίου από τρεις προγονικές ομάδες με γεωγραφικές διαφορές, η δυσανεξία στη λακτόζη ως αρχέγονο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, η μετάλλαξη που επηρέασε την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα και οδήγησε στο μπλε χρώμα των ματιών, ο βαθμός συγγένειας ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους σκελετούς, η ύπαρξη παθολογικών ασθενειών, (όπως φυματίωση, λέπρα, σύφιλη, γρίπη, ηπατίτιδα Β, ελονοσία κ.ά), αποτελούν μερικές μόνον από τις απαντήσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο της Αιανής.
Η μη διαφοροποίηση των νεολιθικών πληθυσμών του Ελλαδικού χώρου από τους προγενέστερους μεσολιθικούς, η γενετική τους ομοιότητα με αυτούς της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και το ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές γενετικές αλλαγές ούτε στην Εποχή Χαλκού, παρά τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, καθώς και οι γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στις πολιτισμικές ομάδες του Κυκλαδικού, Πρωτοελλαδικού και του Μινωικού πολιτισμού, είναι μερικά μόνον από τα επωφελή αποτελέσματα της έρευνας του αρχαίου DNA στην Ελλάδα.
Τέλος κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα είναι επισκέψιμη έως τον Ιούνιο του 2017, θα διεξαχθούν και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ποδιές, μάσκες, γάντια κ.α), σε εργαστηριακό περιβάλλον, θα έχουν τη δυνατότητα μιας βιωματικής περιήγησης γύρω από τη σύγχρονη έρευνα στο αρχαίο DNA.
Η έκθεση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και βασίζεται στην έρευνα που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Χ. Παπαγεωργοπούλου.

  Είσοδος Δωρεάν στις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

            Τα εγκαίνια θα τελεστούν από την κ. Παπαγεωργοπούλου με κεντρική ομιλία της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού