ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μετά το καλοκαίρι οι νέες τιμές εισιτηρίων

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει αυτοδιοικητική αυτοτέλεια εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στηνΕφημερίδα των Συντακτών. 

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι «έχω στο μυαλό μου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει αυτοδιοικητική αυτοτέλεια, κυρίως να αναπτύξει την εξωστρέφειά του, την εκμετάλλευση προϊόντων του σε συνεργασία πάντα με το Ταμείο. Η θητεία του διευθυντή του να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό. Να έχει συμβούλιο που να υποστηρίζει τη διεύθυνση επιστημονικά και διοικητικά, να βρίσκει πόρους, χορηγούς. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να επεκταθεί σε 4-5 μεγάλα μουσεία» .

Για το Μουσείο της Ακρόπολης, που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι πρέπει να ενταχθεί στενότερα στο εθνικό δίκτυο μουσείων και μοιράζεται τα έσοδά του. «Το μουσειάκι στη Ρούμελη ή στη Μακεδονία πώς θα συντηρηθεί; Ο πλούσιος να βοηθάει τον φτωχό» επισημαίνει.

Ως προς τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι «για να μην αιφνιδιάσουμε την τουριστική οικονομία».

Ο κ. Ξυδάκης τάσσεται υπέρ των χορηγιών από ιδιώτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τονίζοντας πως η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει με χρήση και χορηγικών πόρων, ενώ επιβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα Λεβέντη προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μουσείου στη Δήλο. Για το συγκεκριμένο έργο, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «χρειάζονται μουσειολογικές προδιαγραφές και να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για ένα μουσείο, που θα είναι μεγάλο άλμα».

Απαντώντας σε όσους διαφωνούν με το θέμα των χορηγιών, ο κ. Ξυδάκης τονίζει: «Όλα θα είναι απολύτως οριοθετημένα και διαφανή. Η βασική θέση μας είναι ότι το χορηγικό χρήμα που εισέρχεται στον δημόσιο χώρο ως δωρεά για έργο κοινής ωφέλειας, αυτομάτως γίνεται δημόσιο και υπακούει στους κανόνες του. Το θέλουν οι δωρητές και το κράτος, που είναι θεματοφύλακας. Η Ελλάδα πάντα είχε ευεργέτες και δωρητές».

Για το ΕΣΠΑ 2016-2020, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν, καθώς «τώρα αρχίζει η διαδικασία ένταξης σε εθνικό επίπεδο». «Συζητάμε με τον μεγάλο συντονιστή που είναι το υπουργείο Οικονομίας, με τις περιφέρειες. Έχουμε προτάσεις. Οι εντάξεις θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο» δηλώνει, διευκρινίζοντας πως τα έργα είναι πολύ λιγότερα γιατί είναι συρρικνωμένο το ΕΣΠΑ.

Τέλος, αναφορικά με την Αμφίπολη ο κ. Ξυδάκης επισημαίνει πως «είμαστε στη φάση της συντήρησης, της αναστήλωσης, της μελέτης». Προαναγγέλλει, επίσης, ότι προγραμματίζεται άμεσα να μεταβούν κλιμάκια για συντήρηση. «Θα κατατεθεί λεπτομερές πλάνο και θα βγαίνουν κονδύλια. Και στο μεταξύ η ανασκαφέας μελετάει τα ευρήματα για να προχωρήσει στην επιστημονική ανακοίνωση. Το φθινόπωρο την περιμένουμε» σημειώνει.

http://www.tanea gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού