Πλούσια τα ευρήματα στο Καραμπουρνάκι

Πλούσια τα ευρήματα στο Καραμπουρνάκι

Πλούσια τα ευρήματα στο Καραμπουρνάκι
Αγγεία και αμφορείς, κεραμικά πολυτελείας, τμήματα από πιθάρια και ταψιά είναι μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών στον αρχαίο οικισμό που βρίσκεται στην τούμπα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι, ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως και μέρος των οικοδομημάτων.
Στον αρχαίο οικισμό έχουν βρεθεί σημαντικές ποσότητες κεραμικής όχι μόνο χρηστικής αλλά και πολυτελείας, ενώ από εκεί προέρχονται ορισμένα από τα σχετικά σπάνια διακοσμημένα αγγεία με εικονιστικές παραστάσεις, σε διάφορα σχήματα, κυρίως οινοχόες και μαγειρικά σκεύη. Υπάρχουν, επίσης, τμήματα από πιθάρια και ταψιά καθώς και γκρίζα ντόπια αγγεία, ενώ δε λείπουν και οι εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά λαδιού και κρασιού.
Η περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα σε τρία σκάμματα το 2012 έφερε στο φως τμήματα οικοδομημάτων με λίθινους τοίχους και βοτσαλωτά δάπεδα καθώς και τμήματα από ημιυπόγειες κατασκευές, που προϋπήρχαν κάτω από αυτά. Όλα χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια (7ος-6ος αι. π.Χ.).
Αν και γίνονται ανασκαφές για 19 ολόκληρα χρόνια στο Καραμπουρνάκι, λόγω έλλειψης κονδυλίων, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αρχαιολόγοι και οι φοιτητές αρχαιολογίας επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη παλιότερων ευρημάτων. Χάρη στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, που εγκρίθηκε για όλες τις ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας, πραγματοποιήθηκε το 2012 αυτή η περιορισμένη ανασκαφική έρευνα στο σημείο. 
Στις εργασίες που έγιναν στο χώρο και στο κτήριο της ανασκαφής για τέσσερις εβδομάδες συμμετείχαν 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και πτυχιούχοι αρχαιολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού