Διπλή ντροπή η ληστεία στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας

Διπλή ντροπή η ληστεία στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/02/2012

Η ένοπλη ληστεία, που συνέβη προχθές το πρωί στο κατ' ουσίαν αφύλαχτο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, αποδεικνύει περίτρανα τη διάλυση του “ανώφελου κράτους” εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, το ζήτημα της ασφάλειας εξαιρετικών πολιτιστικών θησαυρών δημιουργεί σοβαρή ανησυχία σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνον. Το απίστευτο νέο έκανε τον γύρο του κόσμου σε ελάχιστη ώρα, τροφοδοτώντας με ποικίλα σχόλια το ήδη βαρύ κλίμα από τις πρόσφατες ταπεινώσεις που έχει υποστεί η Ελλάδα.

Μια χώρα χωρίς κυβέρνηση και διοίκηση. Ένας υπουργός που αποφάσισε να παραιτηθεί και ένας πρωθυπουργός που δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει δεκτή την αυτονόητη παραίτηση!

Η ληστεία στην Ολυμπία, σε τόπο εξαιρετικής συμβολικής αξίας, οδήγησε τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, στην παραίτηση. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής όμως, ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε καν, αν δηλαδή κάνει ή όχι δεκτή την παραίτηση του υπουργού!...

Όλα ξεκίνησαν στις 7.34 π.μ., όταν η φύλακας Αγγελική Κανελλή, έχοντας μόλις αναλάβει τη βάρδια της και απενεργοποιήσει τον συναγερμό, βγαίνει από το Μουσείο και κατευθύνεται στο διπλανό κτήριο που στεγάζει την Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Δύο ένοπλοι με στολή παραλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η οποία δεν επιβεβαιώνει αν ήταν Έλληνες ή αλλοδαποί, ακινητοποιούν, φιμώνουν τη φύλακα, την σύρουν στο Μουσείο και την κρατούν μαζί τους όση ώρα σπάζουν τις προθήκες και αφαιρούν τα εκθέματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ζήτησαν να τους υποδείξει ένα χρυσό στεφάνι και συλλογή γραμματοσήμων, αντικείμενα όμως που δεν εκτίθενται στο συγκεκριμένο Μουσείο. Μόλις τελείωσαν το έργο τους την εγκατέλειψαν δεμένη και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση και με άγνωστο μέσο.

Ωστόσο είχαν στην κατοχή τους 65-68 εκθέματα. Πρόκειται ένα χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι, μικρά χάλκινα και πήλινα ειδώλια και λυχνάρια, αναθήματα του ιερού του Διός που χρονολογούνται από τον 8ο αι. π.Χ ώς τα ρωμαϊκά χρόνια, εκθέματα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ιερού του Δία στην Ολυμπία.

Παρά τις επιστολές, που είχε απευθύνει η έφορος Ζ' ΕΠΚΑ και διευθύντρια του Μουσείου Γεωργία Χατζή από τον περασμένο Νοέμβριο για ανεπαρκή φύλαξη, το ΥΠΠΟΤ εκώφευσε...

"Μοιραία θα οδηγούμασταν εδώ, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται να προστατέψει τον πολιτισμό μας", αναφέρει ο αρχαιολόγος Βασίλης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εκτάκτων Αρχαιολογικών Εφορειών Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων. "Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό, σκεφτείτε ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο υπάρχουν συνολικά μόνο τέσσερις φύλακες. Αν δηλαδή ένας φύλακας αρρωστήσει ή κάνει χρήση της κανονικής του άδειας, δεν υπάρχει αντικαταστάτης του". Παράλληλα, προσθέτει, "το ΥΠΠΟΤ οφείλει να προσλάβει φυλακτικό προσωπικό και όχι να προωθήσει τη φύλαξη των Μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων στον ιδιωτικό τομέα”.

Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό και πρωτοφανές! Προφανώς όμως, υπάρχει θέμα διαφορετικών προτεραιοτήτων από το ελληνικό κράτος. Λεφτά, βεβαίως, δεν υπάρχουν για την προστασία της Ιστορίας μας, για την προστασία της υγείας μας ή για την εκπαίδευση των παιδιών μας, όμως χρήματα βρίσκονται για τη συντήρηση π.χ. ετοιμοπόλεμου πολυάριθμου σώματος ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, με υπερωρίες καταστολής... Η απίστευτη αθλιότητα ενός κράτους που ως πρώτη προτεραιότητα περικοπών έθεσε τον χαμηλό μισθό και τη σύνταξη(!), που δεν έβαλε, έστω, μια έκτακτη υψηλή εισφορά στους έχοντες και κατέχοντες..., δεν μπορεί να εμπνεύσει καμιά εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.

Κατά τ' άλλα, κοπτόμεθα για την επιστροφή των Ελγινείων και “κλαίμε” που ο κακός Έλγιν μάς έκλεψε τα Μάρμαρα από τις μετόπες του Παρθενώνα। Σήμερα σε εποχές μνημονιακού γύψου, ελπίζουμε να μην βρεθούν πολλοί τέτοιοι για να δράσουν σε μια αδιάφορη, κατά βάση, και ανοχύρωτη Πολιτεία. Ντροπή!

πηγή: Η Αυγή online

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

«Mην κλαις και μην γελάς, μονάχα να καταλαβαίνεις»

Όχι κατά πλειοψηφία απόφαση για ΧΥΤΑΜ στα μεταλλεία ΜΑΒΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων