Ενα χρυσό στεφάνι ελιάς στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων

Ενα χρυσό στεφάνι ελιάς στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων
Ευρήματα από την Αγορά των Αιγών θα παρουσιαστούν σε συνέδριο για τις ανασκαφές
Ενα χρυσό στεφάνι ελιάς στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων
Η πρώτη εικόνα του χρυσού στεφανιού μόλις βγήκε από τον ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα



Τμήμα του ασημένιου παναθηναϊκού αμφορέα επάνω στον οποίο διακρίνονται χαράξεις μιας παράστασης

Το χρυσό στεφάνι ελιάς που είχε βρεθεί πριν από μερικά χρόνια μέσα σε έναν ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα κατά τις ανασκαφές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Αγορά των Αιγών θα είναι το επίκεντρο της ομιλίας της ανασκαφικής ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου (ώρα 7.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η ανακοίνωση θα γίνει στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις Ανασκαφές του 2011 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από 1η μέχρι 3 Μαρτίου με περισσότερες από 68 ανακοινώσεις και 147 συνέδρους.

«Οι εργασίες συντήρησης των πολύτιμων ευρημάτων του 2008 και 2009 προχώρησαν με αργούς ρυθμούς, αλλά με εντυπωσιακά αποτελέσματα και το χρυσό στεφάνι ελιάς άρχισε να αποκτά κάτι από την αρχική του εικόνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι: Χρυσούλα Παλιαδέλη, Αθανασία Κυριάκου, Αλέξανδρος Τούρτας, Νικόλαος Χατζηδάκης και η Παρασκευή Παπαγεωργίου η οποία είναι και η συντηρήτρια του στεφανιού.

Το ίδιο το αγγείο εξάλλου, που είναι μοναδικό στο είδος του, έχει μεγάλα προβλήματα διάβρωσης στην επιφάνεια του. Εκεί ακριβώς όμως είναι που διατηρούνται ακόμη τα ίχνη χαράξεων μιας κάποτε εντυπωσιακής παράστασης της οποίας το θέμα, για την ώρα τουλάχιστον και ώσπου να ολοκληρωθεί η συντήρηση, παραμένει απροσδιόριστο.

Σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της προστασίας και της ανάδειξης μνημείων η ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου στις Αιγές πρόκειται να καταθέσει εντός των ημερών προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μία μελέτη ήπιας επέμβασης σε επιλεγμένους τομείς της έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να συντηρηθούν και να γίνουν επισκέψιμοι. Τη μελέτη έχει συντάξει ο αρχιτέκτονας Ν. Χατζηδάκης.

Να σημειωθεί ότι η εφετινή αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη διοργανώνεται για 25η χρονιά και σ΄ αυτήν παρουσιάζεται πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της περιοχής. Τις εργασίες του συνεδρίου θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος την Πέμπτη 1 Μαρτίου και ώρα 9:30।

πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου