Δημοκρατική Συνεργασία Αρχαιοφυλάκων: Συνελήφθη γιατρός-αρχαιοκάπηλος στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη γιατρός-αρχαιοκάπηλος στη Θεσσαλονίκη


Ολόκληρο θησαυρό από σπάνια αντικείμενα της Προϊστορικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Νεώτερης Εποχής, κατείχε 70χρονος γιατρός, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας.



Πρόκειται για γνωστό παιδοχειρουργό, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για αρχαιοκαπηλία. Μαζί του συνελήφθη, ο 38χρονος γιος του, ο οποίος κατηγορείται για οπλοκατοχή.


Σε έρευνα στο σπίτι του 70χρονου στην Καλαμαριά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο χάλκινα σπάνια φακόσχημα νομίσματα, μία χάλκινη αιχμή βέλους, ένα χάλκινο εγχειρίδιο, τρία απολιθώματα (τριλοβίτης και τρίτωνες), τρία νομίσματα, εκ των οποίων ένα αργυρό και δύο χάλκινα αρχαίων και ρωμαϊκών χρόνων, μία πήλινη πίπα που ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, δύο χάλκινα κλείστρα κιβωτιδίου, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, ένα σκουλαρίκι Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης, τρία χάλκινα βραχιόλια, ένα χάλκινο νόμισμα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


Τα αρχαία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Στο ίδιο σπίτι, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, έντεκα βιβλία που απεικόνιζαν αρχαία νομίσματα, μία ξιφολόγχη, ένα σπαθί, ένα ξίφος, τρία χάλκινα αντικείμενα, δεκατρία νομίσματα, τέσσερις πιστόλες και μία μάσκα, πιθανότατα χρυσή. Στο σπίτι του 38χρονου γιου του, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν ένας γεμιστήρας από τυφέκιο G3, φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων αντικειμένων.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Πηγή: Newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού