Εκστρατεία για επαναπατρισμό γλυπτών που εκλάπησαν από τη Λάρισα



























Εκστρατεία επαναπατρισμού των γλυπτών που εκλάπησαν από τη Λάρισα κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων της γερμανικής κατοχής το 1944 ξεκινά ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης. Με βάση τις αναφορές στο βιβλίο του Αξενίδη «Πελασγίας Λάρισα» περιγράφονται γλυπτά που κοσμούσαν αρχαϊκές στήλες, τα οποία εκλάπησ
αν από την λεηλασία των γερμανικών στρατευμάτων κατά την αποχώρηση τους το Νοέμβριο του 1944 από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας.

Πολλά από τα γλυπτά βρίσκονται σε μουσεία του Βόλου και της Αθήνας, όπου με επιστολές του ο Δήμαρχος Λαρισαίων ζητά τον επαναπατρισμό τους στη Λάρισα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά τη λειτουργία του το Διαχρονικό Μουσείο της πόλης.

Ένα μεγάλο τμήμα των γλυπτών που εκλάπησαν όμως, εξακολουθεί να είναι άγνωστο που βρίσκεται σήμερα. Υπάρχουν υποψίες ότι κάποια εξ'Α αυτών βρίσκονται σε μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται με την Ιστορικό, πρεσβευτή σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών κ. Φωτεινή Τομαή, σε μια εκστρατεία αναζήτησης των γλυπτών που εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας. Στόχος του δήμου είναι να εντοπιστούν ο διοικητής των στρατευμάτων αποχώρησης από τη Λάρισα, ή οι συγγενείς του προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για την τύχη των γλυπτών.

Έστω και με μερικές δεκαετίες καθυστέρησης, η Λάρισα διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς, που ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας της
Πηγή
: Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου -Ένα άγνωστο σπάνιο μνημείο

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας

Αποχή-Απεργία Κυριακών/Αργιών στην Εθνική Πινακοθήκη

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πράγματα και θαύματα στο Δημόσιο

ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκήρυξη για 1.649 νέες προσλήψεις στο υπ. Πολιτισμού